De expertise van de mediator

De mediator is een procesbegeleider die een erkende mediation opleiding met succes heeft afgerond. De mediator heeft ervaring met het sturen van zware onderhandelingsprocessen binnen het bedrijfsleven. Desgewenst kunt u kiezen uit een mediator die inhoudelijke expertise over het onderwerp van het conflict heeft. Ook het inschakelen van een puur faciliterende mediator kan voordelen hebben. Per zaak moet bezien worden welke mediator en mediation stijl aan te bevelen is.

Het kiezen van een mediatior is derhalve geen gemakkelijke opgave. Het gezegde 'een goed begin is het halve werk' gaat helemaal op bij een mediationtraject. Maar hoe kies je als advocaten van partijen in samenspraak met je cliënt een goede mediator? In de sectie 'Hoe vind ik een goede mediator' vindt u analysemateriaal, informatie en tips over hoe u de juiste mediator voor uw geschil kunt vinden.

De mediator oordeelt niet over de juridische of zakelijke merites van het geschil. Als beide partijen daar uitdrukkelijk om vragen, kan de mediator een inhoudelijk advies geven. In verband met het vereiste van neutraliteit van de mediator is dit echter zelden aan te raden. Voor meer informatie over de verschillende mediationstijlen en mediators verwijzen wij u naar onze kennisbank.